úterý 16. června 2015

Domácí bezový sirup

Úžasná záležitost! Letos jsem ho vyzkoušela poprvé a určitě ne naposledy. Jen vychytat tu správnou dobu na sběr bezu.



Potřebujete:

40 květů bezu
80 g kyseliny citrónové
3-4 ks citrónu, ideálně v biokvalitě
2 kg cukru krupice

Z této dávky uděláte cca 4 litry.

Při výrobě platí jednoduché pravidlo- na 1 litr vody potřebujete 1 kg cukru a 20 květů.

Květy opláchněte ve studené vodě, ale opatrně, ať je nezbavíte veškerého pylu, ten dodává sirupu tu správnou chuť. Dejte do mísy, přidejte nakrájené citróny na plátky a zalijte 2l vody (tu předtím nechte projít varem, přidejte kyselinu citrónovou a nechte vychladnout, až poté nalijte do mísy). Nechte 24 hodin odpočívat.





Další den výluh přeceďte přes cedník, přidejte cukr a opět nechte projít varem. Jakmile se cukr rozpustí a začnou se tvořit bublinky, sirup je hotov. Ještě horký ho nalijte do sklenic, poté nechte vychladnout dnem vzhůru. Neotevřený vydrží na chladnějším a tmavším místě až rok.




Z.

2 komentáře

  1. Take jsem ho chtela vyzkouset, ale myslim, ze uz jsem to prosvihla :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Záleží, kde bydlíš. U babi na vesnici bez ještě kvete, ale bude to trvat opravdu jen pár dnů. Jinak sirup je fakt výbornej! Můj muž ho miluje, vždy jsme si ho kupovali od značky Yo a tento chutná úplně stejně a je za pár korun.

      Vymazat

Latest Instagrams

© U nás doma. Design by Fearne.