středa 27. září 2017

Plum cake

 Dnes se s vámi chci podělit o můj oblíbený podzimní recept. 
Muž mi v létě pravidelně nosil zásoby švestek a tak jsem z nich dělala spoustu koláčů a buchet. Máme rádi takovou tu klasiku s drobenkou, ale pak jsem pátrala po něčem zdravějším a narazila jsem na výborný recept na zdravý švestkový koláč. Má takovou zvláštní chuť, poměrně neobvyklou, každopádně stojí za to ho aspoň vyzkoušet. Na prodloužené volno k odpolední kávě ideální volba!





Vy, co můj blog čtete delší dobu, víte, že jsem dřív celkem pravidelně přidávala recepty. Já peču hrozně ráda. A i celkem často. Dřív několikrát do týdne, teď už spíš jen o víkendu. Většinou jsou to jen koláče se sezónním ovocem.

Už jako malá jsem milovala, když jsem pekla s mamkou nebo babičkou, tak v deseti letech už bylo pečení víkendové buchty jen na mně. Nemám ale žádnou kuchařku, peču jinak, než jak mě učila právě mamka a babička. Používám jiný suroviny, téměř nic nesladím, vajíčka používám spíš výjimečně, když zrovna babiččiny slepice nějaký snesou...

Někdy mám takový to déjà-vu, když jím něco, co znám od dětství, ale najednou to chutná úplně jinak. Skvěle.

A přesně tak letos na podzim přicházím na chuť švestkám a jím je skoro pořád, i když zásoby v mrazáku se tenčí.


Inspirovala jsem se u tohoto receptu z Apetitu, jen si ho trochu upravila. A výsledek byl výborný. Pochválila mě hlavně mamka, protože švestkové koláče jsou její nejoblíbenější.

V receptu jsem vlastně jen vyměnila mouku za špaldovku, cukr nahradila trochou kokosového cukru a zbytek dosladila javorovým sirupem a přidala vanilku, tu dávám skoro všude.



Koláč má takovou zvláštní chuť, nic podobného jsem nikdy nejedla. Možná to bylo díky kokosovému cukru, který má chuť dost specifickou. Každopádně kombinace nepřeslazenýho korpusu se šťavnatýma švestkama chutná skvěle.
Když si k tomu uděláte ještě dýňovou polévku jako my, máte podzimní menu jak vyšitý :-)

Z.

Okomentovat

Latest Instagrams

© U nás doma. Design by Fearne.